Szulfátosodás

                                        Szulfátosodás és szulfátoldás

Akkumulátorok élettartama és teljesítménye megnövelhető ill. javítható a SZULFÁTLANÍTÓ segítségével.

 Az egészséges akkumulátor lemezein az ólom (negatív) és az ólomoxid (pozitív) massza nagyon finom eloszlású, nagy felületű hálót alkot. A nagy felület miatt a sav molekulái több ólom illetve ólomdioxid molekulához kerülhetnek közel, így szinte azonnal nagy áram indulhat meg, ólomszulfáttá alakítva mindkét lemez masszáját. Töltés közben a folyamat fordítva játszódik le.

Az akkumulátorok 80%-a elszulfátosodás miatt lesz működésképtelen

A lemerülés tulajdonképpen szulfátosodás. Ebben a folyamatban mindkét lemezfelületen ólomszulfát kristályok alakulnak ki. Ha a kisütés lassan történik, (pl. önkisülés) vagy kisütött állapotba sokáig tároljuk az akkumulátort, akkor a várt nagy felszín helyett nagyméretű ólomszulfát molekulák képződnek, az akkumulátor elveszti a kapacitását, nem működik.

Hasonlítsa össze a faszenet (ólomszulfát-szivacs) a gyémántokkal (szulfátkristály). Mindkettő tiszta szénanyag, az egyik porózus, a másik nagyon kemény és sűrű.

Ugyanilyen egy elszulfátosodott akkumulátor: a kristályokat a normál töltéssel már nem lehet összetörni, az akkumulátor eddig menthetetlen volt. Olyan trükkök, mint a ciklikusság (töltés, lemerítés, töltés) vagy feszültségsokk csak kevés javulást eredményeznek. Ezenkívül pedig időigényesek és nagyon drágák.

A SZULFÁTLANÍTÓ megtámadja a nemkívánatos kristályokat és lebontja azokat. Természetesen a készülék pénzbe kerül. A termékkel elérhető eredmény azonban többszöröse az árának. Minél nagyobb az akkumulátor, minél fontosabb a megbízhatóság, annál nagyobb a haszon! Hosszútávon sokkal kifizetődőbb, mint egy új akkumulátor beszerzése. Az óvatosabb felhasználók az akkumulátoruk SZULFÁTLANÍTÁSÁT évente egyszer-kétszer elvégeztetik.

Következtetés és ajánlat

Az akkumulátorok tulajdonképpen nagyon ritkán érik el a fizikai teljesítőképességük maximumát, mivel a legjobb töltés ellenére is szulfátkristályok keletkezhetnek, leginkább lemerült állapotban történő tárolásnál. A szulfátkristály-képződést a SZULFÁTLANÍTÁS szinte teljesen megakadályozhatja. Az eljárás bizonyítottan hozzájárul a kristályok visszafejlődéséhez, tehát az akkumulátort megfiatalítja.

A legjobb megoldás

Évente egyszer-kétszer SZULFÁTLANÍTÓ-val kezelni az akkumulátort. Eredmény: - a savsűrűség magasabb - a kapocsfeszültség magasabb - a hidegindító áram sokkal magasabb - a kapacitás nagyobb Szervizkúra: az akkumulátor a szervizben a felülvizsgálattal párhuzamosan, különösen tél előtt, SZULFÁTLANÍTÓ-val tölthető fel teljesen. Mérhetően jobb lesz az akkumulátor hidegtűrő képessége, biztosabban indít és egész télen gondtalanabb autózást tesz lehetővé. Egy jól felszerelt műhelyben mérni tudják az akkumulátor paramétereit kezelés előtt és után. Ezek alapján a felhasználó meggyőződhet a szervizkúra eredményességéről. A régi, gyenge akkumulátor újraélesztése általában lehetséges, az eredmény mérhető. Figyelem! Az akkumulátor másfajta károsodása ritkább ugyan, de az akkumulátorok 20%-ának más hibája van, pl. cellazárlat, stb.

argep.hu